Under Netværksmaterialer finder du materialer, der er relevante, når du ansætter eller får en international ph.d.-studerende eller forsker på et længerevarende gæsteophold. Vi har blandt andet et velkomstbrev til både internationale medarbejdere og administratorer.
Find materialer, der deles i netværket
International Academic Staff Service (IAS) står for en netværksgruppe for administratorer med ansvar for udenlandske forskere, ph.d.-studerende og gæsteforskere. Gruppen fungerer som en erfa-gruppe, hvor der deles erfaringer, diskuteres, etableres standarder for best practice og knyttes gode samarbejder.
Gruppen holder møder ca. to gange om året (én gang pr. semester).
Hvis du arbejder med området for forskermobilitet og hjælper udenlandske ph.d.-studerende, forskere og gæsteforskere på dit hovedområde eller institut og ikke er blevet introduceret til gruppen, så send en mail til ias@au.dk . Så vil vi tilmelde dig gruppen.
International Academic Staff Services tilbyder i løbet af hvert semester 1-timers informationsmøder om forskellige forhold vedrørende internationale medarbejdere på AU.
Ideen med møderne er at give alle interesserede på AU (ikke mindst alle der dagligt er i kontakt med AU's udenlandske medarbejdere) mulighed for blive opdateret på eller blive introduceret til, hvilke tilbud/regler/muligheder der findes på en række områder tæt knyttet til internationale medarbejdere.
Se fremtidige informationsmøder i vores kalender
Informationsmøderne afholdes sædvanligvis om formiddagen kl. 9-10 i Aarhus. Der tilbydes - så vidt muligt - videolink til andre AU-lokaliteter.
Det er nødvendigt at tilmelde sig til de enkelte møder. Møderne opslås på vores hjemmeside under arrangementer med link til tilmelding samt i vores nyhedsbrev til administratorer In Service.
Møderne afholdes på dansk, da de er målrettet de personer, som i det daglige hjælper de internationale medarbejdere. En række af emnerne tages op på engelsk i University International Club, hvor de internationale medarbejdere udgør målgruppen.
Oplægsholderne vil så vidt muligt beskrive de forhold og tilbud som, ud over Aarhus, også gælder for hovedstadsområdet, Emdrup/Roskilde/Slagelse samt Foulum/Viborg.
Vi ved, at mange i den daglige, direkte kontakt med AU's internationale medarbejdere bliver mødt med spørgsmål om stort og småt. I mange tilfælde er løsningen blot at formidle kontakt videre til fx International Academic Staff Services.
Mange AU-medarbejdere ønsker alligevel at have et grundlæggende kendskab til de tilbud der findes og/eller de regler der gælder. Det gør jer bedre i stand til at hjælpe den internationale kollega.
Samtidig ved vi, at mange tilbud ikke udnyttes, fordi vores internationale medarbejdere ikke kender dem. Der er derfor behov for at udbrede kendskab til de mange muligheder.
Vores håb er, at vi med møderne kan tilbyde vores internationale medarbejdere en højere service ved at klæde AU-medarbejdere på til at udbrede kendskabet til de mest relevante regler og tilbud.
Hos IAS har vi stor viden og erfaring med opholds- og arbejdstilladelser samt EU-opholdsbevis til ansatte og gæsteforskere. Kontakt os på guestresearcher@au.dk for gode råd og hjælp.
Styrelsen for International Rekruttering og Integration kontrollerer løbende, at betingelserne for meddelt opholds- og arbejdstilladelse har været opfyldt. Hvis forholdene ikke er opfyldt, kræver Styrelsen dokumentation for, at AU gennem hele ansættelsesforholdet har beskæftiget medarbejderen i henhold til betingelserne for tilladelsen.
Se det brev, der bliver sendt ud til ansøger og som kopi til arbejdsgiver.
Læs detaljeret information om, hvad man skal medbringe, når man skal registreres som EU-borger
AU afholder Getting Started in Denmark orientation and registration event to gange om måneden. Arrangementet er målrettet udenlandske forskere, gæsteforskere og ph.d.-studerende samt medfølgende partnere, der skal opholde sig i Danmark over 3 måneder.
Læs mere om Getting Started in Denmark
I International Citizen Service er de statslige og kommunale myndigheder, der typisk har kontakt med udenlandske arbejdstagere, samlet under ét tag. Her kan den udenlandske arbejdstager og eventuelle medfølgende familiemedlemmer få hjælp til papirarbejdet og finde den relevante information og vejledning.
Der er oprettet International Citizen Service i Aalborg, Aarhus, Odense og København. International Citizen Service centrene yder hjælp baseret på, hvor man er bosat. Borgere, der bor udenfor Aalborg, Aarhus, Odense og København, kan risikere også at skulle på Borgereservice i deres bopælskommune ud over at besøge International Citizen Service.
Læs mere under International Citizen Service
På hjemmesiden www.ias.au.dk kan udenlandske forskere, ph.d.-studerende og gæsteforskere finde information målrettet deres specifikke situation. Særligt i forhold til ankomst henviser vi til informationen under "Pre arrival" og "On arrival" (på engelsk).
Besøg ias.au.dk
Der er mellem Pladsanvisningen i Aarhus Kommune og Relocation Service på Aarhus Universitet indgået en aftale om at der kan kompenseres for, at udenlandske forskere skal benytte NemId til ansøgning om økonomisk friplads.
Udenlandske forskere kan i stedet udfylde dette skema og sende det til relocation@au.dk. De kan også stadig benytte sig af den normale procedure og ansøge online med NemId
Læs mere om økonomisk friplads
AU HR har en hjemmeside med information målrettet introduktion af nye medarbejdere. På siden finder man information om:
Siden er på både dansk og engelsk målrettet både danske og udenlandske medarbejdere.
Siden henvender sig både til nye medarbejdere og ansatte, der skal introducere en ny medarbejder.
Læs mere om ny medarbejder på AU
I International Academic Staff Services tilbyder vi gerne at komme ud og fortælle om vores services på afdelings- eller institutmøder eller mere uformelt over en kop kaffe.
Vi tilbyder at komme og fortælle om enkelte emner eller vores samlede services ud fra hvad jeres behov er.
Udover den generelle vejledning om det at komme til og bo i Danmark, tilbyder vi følgende specifikke services:
Vi har udarbejdet en online værktøjskasse til brug ved rekruttering af internationale videnskabelige medarbejdere.
Værktøjskassen giver et overblik over de services, AU udbyder specifikt målrettet international rekruttering.
Værktøjskassen er på engelsk og findes på hjemmesiden www.ias.au.dk/toolbox.
Vi har også udarbejdet en mini-poster om værktøjskassen, som giver et overblik over de services, som IAS udbyder i forbindelse med rekruttering af internationale medarbejdere. Posteren kan rekvireres ved at sende en mail til ias@au.dk.
Download mini-poster om værktøjskassen
Se Toolbox for Recruitment of international staff
International Academic Staff Services (IAS) udbyder en række trykte publikationer af relevans for udenlandske ph.d.-studerende og forskere på AU. Publikationerne kan bestilles gennem IAS.
Bestil materialer (side på engelsk)
Vi har lavet en oversigt over yderligere relevante publikationer for expats på vores "Publications" side. Her finder du links til onlineversioner af publikationerne. På siden finder du også link til at bestille HR-velkomstpakken - den officielle velkomstpakke til udenlandske ansatte på AU.
Der findes en række nyhedsbreve målrettet internationale, som vi anbefaler udenlandske forskere at skrive sig op til. Nyhedsbrevene er på engelsk.